Dato/klokkeslæt
Dato(er) - 12/10/2022
19:00 - 21:30


Efterårsmøde:

Sted: Storstuen

Rigtig mange danskere køber en skrabekalender, når julen nærmer sig. Det er både hyggeligt og lidt spændende, for tænk, om man vandt 1 mio. kroner? Tænk, at se det 10’ende juletræ dukke frem.

Faktisk skraber ca. hver anden voksen alle lågerne længe inden den 24. december.

Hvorfor mon? Jo, simpelthen fordi spændingen bliver for stor.

1 eller 10 eller 63 mio. kroner vil jo ændre dit liv: gælden kan komme ud af verden, og er der vist dømt ekstra store julegaver til ens nærmeste!

Muligheden for at vinde en gevinst, fx penge, øger mængden af adrenalin hos de fleste mennesker. Vi oplever det som en berusende følelse, når blodet ruller hurtigere indeni os. Men sagen stiller sig anderledes, hvis rusen raser rundt i kroppen 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, 365 dage om året.

Det gør den hos en ludoman. Adrenalinen pumper rundt. Ludomanen har hele tiden penge på spil – enten vinder du, eller også taber du. Men pengene betyder ikke så meget længere – det er bare blevet en afhængighed, som du ind imellem – men selvfølgelig alt for sjældent – får krydret med en gevinst.

Det kan lyde både mærkeligt og dumt at blive ved, når det forholder sig sådan. Men så tænk lige på rygerne, der med tiden bliver dybt afhængige.

Og det til trods for, at tobaksreklamer ikke er tilladt; at det er muligt at købe tyggegummi og plaster, som hjælper med at sænke rygetrangen; og at tobaksprodukterne er gemt væk bag kassen i et supermarked.

Når det gælder pengespil og ludomani, bliver du udsat for godt 1.200 spilreklamer i tv/radio pr. døgn. Du ”møder” kendisser, der taler god for produkterne. Og du kan ikke købe et magisk tyggegummi eller plaster, som hjælper dig af med spilletrangen. Selv i supermarkederne bliver man udsat for reklamer – og spilprodukterne bliver heller ikke gemt væk bag kassen. Måske kan du bedre forholde dig til problematikken nu?

Men når det ikke længere handler om pengene, hvorfor så spille? Det er et godt spørgsmål, som jeg gerne vil besvare d. 12. oktober. Her kommer jeg nemlig forbi Sdr. Nærå Valgmenighed og holder mit foredrag “I ludomaniens klør – at gamble med livet som indsats”.

Jeg hedder Marcus Kondrup Nielsen. Jeg er 25 år gammel. Jeg er tidligere ludoman.

Faktisk var jeg en sen juni-aften i 2017 få sekunder fra at gøre en ende på livet. Jeg stod klar på togskinnerne lidt nord for Horsens. Da toget kom, var jeg for langsom. Jeg snublede og nåede ikke helt ud på skinnerne, men endte halvanden meter fra det. Toget drønede forbi mig med 100 km/t.

Chokket derfra gjorde et stort indtryk på mig – faktisk så stort at jeg ændrede min plan. I stedet for at gøre en ende på livet som 20-årig, tog jeg kampen op mod ludomanien. Igennem knap 2 år kæmpede jeg mig ud af afhængigheden og tilbage på sporet.

Den historie fra start til slut kommer jeg og fortæller jer om.